logo

De Mars

Locatie: Zutphen 

Bedrijventerrein De Mars kenmerkt zich door diversiteit. Het is een gemengd bedrijventerrein en heeft dus ook aan de vraagkant een gevarieerd energieprofiel. Aan de aanbodkant is er een voor Oost-Nederlandse begrippen gezonde verhouding van zon- en windenergie in ontwikkeling. Verder is thermische energie beschikbaar in het oppervlaktewater (IJssel) en is uit industriële processen restwarmte beschikbaar voor omliggende woonwijken. Zutphen is ook een regionaal spoorwegknooppunt waar nog relatief veel dieseltractie voorkomt die op termijn kan worden aangepakt.

Uitgewerkte visies en concrete plannen

De initiatieven rondom duurzame opwek op en rond De Mars zijn behoorlijk ver ontwikkeld en liggen op korte afstand van de vraag. Verder zijn er uitgewerkte visies voor de warmtetransitie en een aantal concrete plannen voor innovatie, zoals een waterstoffabriek, energie-uitwisseling tussen bedrijven, cablepooling, opwek achter de meter en grootschalige batterij opslag. Dit alles biedt kansen voor integratie in een slim en collectief energieknooppunt.

De Mars Zutphen (1).jpg

Impact

Het lokale belang en de beoogde impact van de SEH zijn aanzienlijk. Door de SEH kan 12 MW nieuwe wind-energie en een zelfde ordegrootte zonne-energie worden aangesloten, ondanks de netcongestie. Met reeds bekende initiatieven kan er 52 kton CO2 uitstoot per jaar gereduceerd worden. Als Zutphen in 2030 55% minder CO2 wil uitstoten dan in 1990, dan draagt deze reductie daar ongeveer 44% aan bij. De SEH maakt daarnaast (mede) nieuwe investeringen in duurzame infrastructuur en productiemiddelen ter waarde van €30-40M mogelijk.

Uitdagingen

Uitdagingen voor de ontwikkeling van de SEH zijn het in goede banen leiden van de groeiende organisatiegraad op De Mars, de nieuwe, meer collectieve aanpak en denkwijze die moet worden ontwikkeld, en onzekere en beperkende regelgeving.

Na een uitvoerige inventarisatie en eerste ontwerp fase, verricht door Firan, is uit een tiental mogelijke oplossingen, één marsroute gekozen. Samen met Liander wordt een concept voor een nieuwe vorm van Cable Pooling uitgewerkt.  De samenwerking op de Mars wordt nu ook snel geformaliseerd en het streven is om via een finale investeringsbeslissing eind 2024, in Q1 van 2026 de eerste onderdelen van de SEH operationeel te hebben. Dan gaat de waterstoffabriek draaien. Kort daarna komen ook de windturbines online.
 

Fase ontwikkeling: van initiatieffase (1) naar ontwerpfase (2).

Contact

Contactpersonen: Joris Benninga (regisseur), Louis Post (gemeente Zutphen), Gerard Taat (provincie Gelderland), Robert-Niels van Droffelaar (Oost NL) 
 

Lees ook het nieuwsitem 'Intentieovereenkomst Smart Energy Hub bedrijventerrein De Mars'